Αρχική σελίδα | Θεματολογία | Σκοποί | Εκδόσεις |Περιοδικό |Άλυσος Αρμονίας| Εκδηλώσεις| Ανακοινώσεις | Συνδέσεις |Επικοινωνία


ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: «ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ»

                   

Ελληνική Παράδοσις

 

Μέσω αυτής της σειράς, επιχειρούμε την παρουσίαση σημαντικών έργων που υπηρετούν και προάγουν την μαιανδρική γραμμή της Ελληνικής Παραδόσεως από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση προτάσσεται το αρχαίο κείμενο, το οποίο βασίζεται στις έγκυρες στερεότυπες εκδόσεις και το οποίο δακτυλογραφείται ξανά και ελέγχεται λέξη προς λέξη. Θεωρούμε το παραδεδομένο πρωτότυπο κείμενο ως αρχαιότερη μορφή της Γλώσσας μας και όχι ως ξένο κείμενο. Γι΄ αυτό και δεν υιοθετούμε τον όρο μετάφραση, αλλά σύγχρονη απόδοση.

Υιοθετήσαμε μια σύγχρονη απόδοση που σέβεται το αρχαίο κείμενο, αλλά που υπηρετεί το νόημα του και το αποδίδει σε μια γλώσσα σύγχρονη, ροϊκή και κατανοητή. Διότι, αυτό θα πει ζωντανή παράδοση: άντληση από την πηγή, τροφοδοσία, νέα ζωή!

Αν θέλαμε να μεταφέρουμε νερό από μια πηγή σε μια πόλη που υποφέρει από λειψυδρία, ποιός δεν θα επαινούσε το έργο εκείνο που θα έφερνε το νερό, θα κόμιζε δηλαδή την ουσία του αναγκαίου πράγματος, με έναν τρόπο που θα αξιοποιούσε την πηγή και το περιβάλλον της, ενώ ταυτόχρονα θα ωφελούσε την πόλη και τους κατοίκους της;

Όπως οι κάτοικοι μιας άνυδρης πόλης, έτσι κι εμείς σήμερα έχουμε ανάγκη τα νάματα της αρχαίας γνώσης για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε “από πού ερχόμαστε”, να καταλάβουμε “πώς φτάσαμε ώς εδώ”, ώστε να δούμε καθαρότερα “προς τα πού βαδίζουμε” και να θέσουμε ξανά το πάντα επίκαιρο ερώτημα “πού θέλουμε να πάμε;”

Μες από μια διαδρομή αιώνων αποκτά κανείς σημεία παραβολής και συγκρίσεως και τότε μόνο μπορεί να διακρίνει το ουσιώδες από τα επουσιώδη. Αποκτά εποπτική γνώση της πορείας μέσα στο χρόνο, γεμίζει με βεβαιότητα για το τί πρέπει να κάνει και αντλεί δύναμη από το ζωντανό παράδειγμα σπουδαίων ανθρώπων που βάδισαν με επιτυχία τον Δρόμο της Αρετής. Η Παράδοσις είναι το φως και ο κανόνας, έχει πει ο Πλούταρχος. Ό,τι δεν είναι Παράδοση, είναι αναζήτηση στα τυφλά, είναι προσπάθεια πλεύσης χωρίς πυξίδα και χωρίς μέσα διάσωσης από την ενδεχόμενη αποτυχία.

Χωρίς Παράδοση είμαστε αναγκασμένοι να παραπαίουμε σε φαύλους κύκλους αυτoσχεδιασμών, χορεύοντας στους τρελούς ρυθμούς της κάθε νεωτερίζουσας μόδας. Κάθε μόδα δεν είναι παρά μια περιπέτεια ματαιοδοξίας, γι΄ αυτό και συνεχώς αλλάζει. Το κλασικό όμως είναι μια περιπέτεια γνώσης, γι΄ αυτό και είναι πάντα της μόδας! Τα κείμενα που συγκροτούν την διασωθείσα Γραπτή μας Παράδοση δεν είναι ένα μουσειακό είδος παραδομένο στα χέρια ψυχρών επαγγελματιών, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα την οποία επείγει να ανακτήσουμε.

Για την ταυτότητα της σειράς, επιλέξαμε το κλασικό σχήμα 14 χ 21, ειδικά σχεδιασμένο εξώφυλλο με πτερύγια και το περιεχόμενο κατανεμημένο σε μια μορφή που θεωρήσαμε την πιο λειτουργική για τον αναγνώστη και χρήστη του βιβλίου: Παράθεση του αρχαίου κειμένου στην αριστερή σελίδα και αντίστοιχη παράθεση της απόδοσης στη δεξιά σελίδα. όλες τις σημειώσεις και παραπομπές τις παραθέτουμε στο τέλος, ως ένα τρίτο μέρος που διευρύνει και εμπλουτίζει από ποικίλες απόψεις το κείμενο και το θέμα του. Τα τρία κύρια μέρη του βιβλίου: αρχαίο κείμενο - σύγχρονη απόδοση - σχόλια λειτουργούν σε συσχετισμό μεταξύ τους, καθώς αποτελούν μέρη του συνόλου, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και αυτοτελως.

Ο αναγνώστης μπορεί κατ΄ αρχήν να χαρεί την απόδοση σαν ένα ανεξάρτητο ανάγνωσμα. Εν συνεχεία, μπορεί να διευρύνει τον γνωστικό του ορίζοντα μελετώντας τις σημειώσεις και ν΄ αναζητήσει τα κείμενα των παραπομπών, εφόσον το επιθυμεί. Και σε μια τρίτη ανάγνωση μπορεί πλέον να προσεγγίσει και το αρχαίο κείμενο.

Προτείνουμε αυτή την τριπλή ανάγνωση, διότι στόχος μας είναι το κάθε βιβλίο αυτής της Σειράς να γίνει ένα κατ΄ εξοχήν εργαλείο σκέψεως και αποθετήριο χρήσιμης και λειτουργικής γνώσεως.

 

Ηλιοδρόμιον 2000 μ.Χ. / 2776 α.Ο. (από Ολυμπιάδος)